Interview met Jurjen Kroon

Jurjen Kroon, eigenaar van Cigo Kroon in de Van Echtenstraat.

 1. Kom je uit Klazienaveen? Nee, ik ben geboren in Groningen. Daar heb ik tot mijn 11e jaar gewoond, daarna verhuisd naar Leek, waar ik ben opgegroeid. Ik ging bij ‘Pruim’ in Zevenhuizen achter de bar werken en daar ontmoette ik mijn vrouw Karin. Door Karin moest ik wel mee naar Klazienaveen, want een Klazienaveense krijg je hier niet makkelijk weg, haha.
 2. Wie is Jurjen Kroon? Vrolijke, opgeruimde vent, die het met iedereen wel kan vinden en zich makkelijk aanpast aan situaties. Mijn motto is: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
 3. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd? De Totaal Gemak winkel zat oorspronkelijk in de Versmarkt, doordat de Aldi ging verhuizen en er ruimtegebrek was, hebben de vorige eigenaars al voor de Van Echtenstraat gekozen. Totaal Gemak is daarna CIGO geworden. Een vriend van mij, Wim Vos, zag dit pand en ging in gesprek en kwam met zijn plan bij ons. Uiteindelijk hebben mijn vrouw en ik een bod gedaan en zijn 9 juni 2011 open gegaan.
 4. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen? Een breed assortiment, een zeer compleet winkelaanbod. Ik wil graag opmerken dat vaak gezegd wordt dat de ondernemers hier een hechte groep zijn, dat is wel zo, behalve op koopzondag. Dan zijn het ineens allemaal eilandjes en dat vind ik jammer. Je moet het samen doen.
 5. Waar ligt de kracht van jouw winkel? De goede mix van ons assortiment en het enthousiasme van ons team. Als gemakswinkel hebben wij geen lectuur of boeken, omdat collega Bruna deze markt beter kan bedienen. Daarentegen verkopen wij een grote collectie feestartikelen, dat loopt al goed, maar weet nog niet iedereen.
 6. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche? De ontwikkelingen rondom het ontmoedigen van roken, waardoor rookwaren in de toekomst ook bij ons niet meer in het zicht mogen. Dit is toch een aanzienlijk deel van onze omzet. Op deze manier wil de regering voorkomen dat kinderen in contact komen met rookwaren en roken. Alleen speciaalzaken mogen dit straks nog blijven verkopen, maar dan mag je geen andere dingen verkopen, zoals snoep of wenskaarten.
 7. Ben je met je winkel actief op Facebook, Twitter en/of Instagram? Ja, op Facebook, om klanten te bereiken. Wij hebben ongeveer 1600 volgers en ik gebruik dit vooral voor acties of nieuwtjes. Vorig jaar hebben we een zeer succesvolle like + deel actie gedaan.
 8. Ben je persoonlijk actief op sociale media? Ja, maar daarop deel ik dingen van Cigo Kroon, om mijn vriendenkring dit te laten zien. Verder doe ik er niks mee.

 

 

 1. Wat doe je als je een vrije dag hebt? Zondag en maandag zijn mijn vrije dagen. Dan doe ik dingen met ons gezin, als ze thuis zijn tenminste, en huiselijke dingen, zoals de tuin of klusjes. Ik heb wel hobby’s, maar dat doe ik ’s avonds en niet per se op mijn vrije dag.
 2. Waar ben je het meest trots op? Dat ik in 6 jaar heb weten te bereiken dat ik elk jaar nog plus met de winkel, we zijn helemaal met nul begonnen. Dat ik een mooie, nette winkel heb met fijn, vriendelijk personeel. En ik ben ook trots dat mijn vrouw de boekhouding doet van de zaak, dat is super belangrijk voor mij, want dat is echt niet mijn ding.
 3. Waar heb je een hekel aan? Mensen die mij bewust voorliegen. Ik ben 100% eerlijk, ook al kan dat een valkuil zijn als ondernemer.
 4. Waar word je blij van? Dat het thuis goed gaat, met de kinderen. Onze dochter is 21 en gaat naar de PABO en onze zoon van 19 doet een sport & bewegen opleiding. Hij hoort bij de selectie van FC Klazienaveen en ik kijk er naar uit dat hij straks, na zijn blessure, weer op het veld staat. Het maakt me ook blij dat elke dag mensen het leuk vinden om hier in de winkel te komen.
 5. Hoe ziet je ideale vakantie eruit? Lekker een week lang ver weg, all inclusive. Niet te veel doen, vooral lekker bijtanken. Vroeger gingen we wel kamperen met het gezin, maar nu zitten we daar echt niet meer op te wachten. Nu kiezen we voor gemak.
 6. Wat ik belangrijk in het leven vind is dat met mijn familie en vrienden alles goed gaat.
 7. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen? Wat mij een ontzettend leuke uitdaging lijkt, is om als barkeeper te werken in café zoals Zus & Griet. Dat heb ik vroeger ook gedaan en dat vond ik fantastisch.
 8. Muziek? Ja, jaren ’80 en daarvoor. Discomuziek, foute muziek, zoals bij Back To The Music. Kortom, muziek waar je vrolijk van wordt.
 9. Het volgende interview zal zijn met Herna Schonewille, omschrijf haar eens op een positieve manier. Zij is een leuk mens, met droge humor. Ze heeft de winkel netjes veranderd, ook al is ze nog niet zo lang bezig. Ik hoop dat ze een vaste waarde wordt binnen het winkelaanbod van Klazienaveen.