Interview met Gert Pruis

Gert Pruis, eigenaar van Friethuis Pruis aan de Langestraat.

 1. Kom je uit Klazienaveen? Nee, ik kom uit Hoogezand Sappemeer, daar heb ik gewoond tot mijn 24e Samen met mijn huidige vrouw ben ik toen een snackbar begonnen in Groningen, vlakbij het Oosterpark, dat hebben we 5 jaar gedaan. Er volgde een zaak in Hoogeveen, daarna ben ik eigenaar geweest van St. Louis in Bargeroosterveld. Vervolgens heb ik de boel verkocht en heb 10 jaar in het onderwijs gezeten, kookles en les in catering gegeven op de praktijkschool. In 2014 ben ik begonnen met Friethuis Pruis.
 2. Wie is Gert Pruis? Horecaman in hart en nieren. Eerlijk. Leergierig, ondanks mijn leeftijd. Als ik ergens voor ga, ga ik er ook voor, al moet de onderste steen boven komen. Ik ben een man die goed wil zijn voor zijn personeel.
 3. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd? Ik heb niet specifiek gekozen voor Klazienaveen. Ik kende de regio en het dorp goed, ik kwam er bijvoorbeeld al graag winkelen. Een gezellig dorp. Het kwam op mijn pad, een nieuwe kans. Ik wilde graag een wat kleiner bedrijfje, een eenmanszaak. Toch is het dat nu al niet meer. Ik had zo’n groot succes eigenlijk niet verwacht.
 4. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen? De ligging is gunstig. De diversiteit in winkels. Een heel actieve winkeliersvereniging, die zorgt ervoor dat mensen naar Klazienaveen komen. Geweldig wat het bestuur doet voor het dorp, een compliment. Ze staan ook echt dichtbij de ondernemer, super!
 5. Waar ligt de kracht van jouw winkel? Klantvriendelijkheid, goede service, verse en eigengemaakte producten. Schone manier van werken, dat laten we ook zien. Mijn uitstraling natuurlijk, haha.
 6. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche? Mensen willen steeds gezonder eten, daar werken we graag aan mee. Uiteraard door verse producten en bijvoorbeeld door glutenvrije en vegetarische producten aan te bieden. Toevoegen van rauwkost, omdat men dat graag ziet. In ons assortiment: patatje gezond (patat met rauwkost eroverheen en een knoflooksausje)!
 7. Ben je met je winkel actief op Facebook, Twitter en/of Instagram? Ja, op Facebook. Wij gebruiken het voor onze aanbiedingen en voor het bekendmaken van openings- en sluitingstijden. We hebben ongeveer 1000 volgers.
 8. Ben je persoonlijk actief op sociale media? Nee, ik laat de zakelijke pagina ook aan anderen over. Ik ben eigenlijk een soort digibeet op dit gebied.
 9. Wat doe je als je een vrije dag hebt? Tuinieren, tijd maken voor familie en vissen. Vissen op roofvis. Lekker langs de waterkant of met een bootje op de Rietplas. Vaak alleen, maar ook wel met anderen. Dat is best lastig, omdat ik vrij ben wanneer andere mensen moeten werken.
 10. Waar ben je het meest trots op? Op de kinderen, dat ze het goed doen op school. Ik heb 3 prachtige dochters van 22, 19 en 17 jaar. Ik ben ook best trots dat ik 3 jaar geleden begon met niks en mijn friethuis nu alweer is opgebloeid en een naam heeft gekregen.
 11. Waar heb je een hekel aan? Onrechtvaardigheid en mensen die liegen. Ik heb een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en ik verwacht dat andere mensen dat ook hebben, dat valt wel eens tegen.
 12. Waar word je blij van? Als onze klanten tevreden de deur uit gaan, klanten blij maken. Ik word echt blij van mijn werk, maar ook van de rust van het vissen, daar kan ik van genieten.
 13. Hoe ziet je ideale vakantie eruit? Met mijn gezin een paar weken naar Italië, dit jaar gaan we naar de Bloemen Riviera in een vakantiehuisje. Onze dochters komen ons daar bezoeken, gezellig tijd voor elkaar. Vroeger gingen we altijd kamperen aan de Spaanse kust, ook geweldig.
 14. Wat ik belangrijk in het leven vind is mijn gezin en mijn familie, daar gaat het gewoon om. Je ziet in je leven dingen gebeuren met de mensen om je heen, waardoor je bewust bent dat je ook moet genieten. Werk is mooi, maar is niet het belangrijkste. Je hebt maar één leven.
 15. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen? Ik zou timmerman zijn, ik hou van klussen, bezig zijn met hout. Ik heb mijn LTS diploma op zak. Of ik zou visgids willen zijn, met mensen het water op, op zoek naar goede visplekken.
 16. Muziek? Absoluut, ik ben opgegroeid in de jaren ’70. Ik ben daar qua muzieksmaak een beetje blijven hangen. Mijn eerste LP was Hotel California van The Eagles. Tegenwoordig vind ik Amy Winehouse en Adele ook te gek. Ik was op Retropop en wilde daar graag School van Supertramp horen, super!
 17. Het volgende interview zal zijn met Harry Omlo, eigenaar van Bruna en bestuurslid van Klazienaveen Centrum. Een omschrijving geeft Gert niet, maar hij gaf het bestuur een mooi compliment. We gaan dus van de ene geboren Groninger naar de andere geboren Groninger.