Cultuur / historie

Klazienaveen is een kanaaldorp dat ligt aan de Verlengde Hoogeveense Vaart, lokaal het Van Echtenskanaal geheten. Eind jaren zeventig is het kanaal in het centrum gedeeltelijk gedempt waardoor doorgaand vaarverkeer niet meer mogelijk is. In 2005 is begonnen met de bouw van een winkel-appartementencomplex, lokaal bekend als “’t Schip” of “De Brug”. Dit werd in 2007 geopend. De gemeente Emmen heeft een plan gemaakt om het vaarverkeer om Klazienaveen weer mogelijk te maken, al weet de gemeente nog niet wanneer de vaarweg er komt. De A37 loopt langs de plaats. De nieuwe vaarweg Koning Willem-Alexanderkanaal is in juni 2013 geopend voor de recreatievaart.

Geschiedenis van Klazienaveen

Klazienaveen is van oorsprong een veenkolonie, gesticht in de 19e eeuw door W.A. Scholten, een Groningse industrieel. Hij noemde de plaats naar zijn vrouw Klaziena Sluis. Op 14 januari 1904 kreeg Klazienaveen een verbinding per stoomtram toen de DSM de lijn Erica – Klazienaveen opende. In 1907 werd deze lijn doorgetrokken naar Emmer-Compascuum en later dat jaar naar Ter Apel. De verbinding naar Ter Apel werd in 1940 opgeheven. De overige lijnen in 1947.

Anno 2004 is er een tuinbouwgebied gekenmerkt door vele kassen. In Klazienaveen-Noord wordt het landgoed Scholtenszathe ontwikkeld, ontstaan uit de De N.V. Turfstrooiselfabriek en Veenderij Klazienaveen v/h firma W.A. Scholten, waar woningbouw, bosaanleg, recreatie en natuurbouw gecombineerd worden. In Klazienaveen is een fabriek van Norit gevestigd, waar actieve kool gemaakt wordt. Vroeger was de grondstof zwarte turf, afkomstig uit de vervening in de omgeving. In april 2004 werd een nieuwe fabriek geopend.

Bezienswaardigheden

Er zijn vele bezienswaardigheden in Klazienaveen. Hieronder een aantal:

  • Villa uit 1903, die oorspronkelijk de functie van marechausseekazerne had, met aangebouwd huis voor de wachtcommandant.
  • Oude dokterswoning
  • Een monument dat herinnert aan het bombardement op de Puritfabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Het Koning Willem-Alexanderkanaal dat in 2013 is geopend.
  • Bronzen Beeld De Veenarbeider (in 2000 uitgeroepen tot Klazienavener van de eeuw na enquête in de Dorpskrant)
  • Koppelsluizen in de Veenvaart.

Bekijk ook: Artistiek Klazienaveen