Interview met Harrie en Monique van der Velde

Harrie en Monique van der Velde, eigenaars van Niezing Heijes, het eerste duo interview. De primeur aan het begin van het gesprek was dat Harrie sinds twee weken de nieuwe voorzitter is van onze ondernemersvereniging Klazienaveencentrum.nl!

 1. Kom je uit Klazienaveen?

Harrie: “nee, ik heb altijd in Emmen gewoond. Maar toen ik 3 jaar oud was verhuisde ik naar Klazienaveen, we woonden aan de Jhr. De Jongestraat met mijn ouders en vier broers. We woonden hier tot groep 8, daarna zijn we in Dalen gaan wonen.”

Monique: “nee, ik ben geboren in Leiden, mijn ouders waren Amsterdammers. Zij zaten ook in de kleding. Op 11 jarige leeftijd verhuisden we naar Emmen, waar mijn ouders ZK Shopping hadden en later WK Stoffen.”

Harrie en Monique hebben 20 jaar in het westen gewoond, in Noordwijk, maar met name Harrie heeft altijd terug gewild naar Drenthe.

 1. Wie zijn Harrie en Monique?

Harrie over Monique: gepassioneerd, kennis, goede inkoopster, neus voor mode en trends en het gezicht van Niezing Heijes.

Monique over Harrie: zeer belezen man, weet (bijna) alles, eigenwijs en goudeerlijk. Hij heeft de boel goed voor elkaar, ook achter de schermen. Hij kookt altijd, brengt mij al 25 jaar koffie op bed!

 1. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd?

Harrie: “de winkel was hier natuurlijk al, een begrip in Klazienaveen. In 2024 bestaat het straks 100 jaar. Ik kan het mij als jong ventje nog zo goed herinneren, zo’n grote winkel, waar je dan jaren later zelf eigenaar van bent. We werden in januari 2015 benaderd door een oom van mij, die naast Bertus en Anneke Niezing woont. Wij waren meteen enthousiast en de boel was gauw rond. Op 1 april 2015 openden wij als eigenaars de deuren.”

 1. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen?

Harrie: “vriendelijkheid, veel zelfstandig ondernemers, weinig filialisering. De P van persoonlijk dus. De gemeenschapszin. Ondernemers met respect voor elkaar. Ik geloof echt in samenwerking, op elk vlak. Groot verzorgingsgebied.”

Monique: “gratis parkeren, gezelligheid en als het kan, koop je het in je eigen dorp. Je kunt hier ook bijna alles kopen.”

 1. Waar ligt de kracht van jouw winkel?

Harrie: “Wij combineren het goede van gisteren met nieuwe van morgen. Wat de familie Niezing heeft opgebouwd zie ik als het goede van gisteren en wij zijn het nieuwe van morgen. Vriendelijkheid en geduld voor klanten. Kennis, vakbekwaamheid en passie. Bijzonder om te melden is dat wij steeds meer Duitse klanten in de winkel krijgen, die onze werkwijze en collectie waarderen en dat onder elkaar rond vertellen.”

Monique: “voor iedereen wat wils, dat iedereen hier terecht kan. Kwaliteit in verschillende prijsklassen. De collecties die je inkoopt.”

 1. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche?

Samen: “de verkopen op internet. Omnichannel is belangrijk (combinatie van online met een echte winkel), als je dat niet doet, verlies je het. We zijn op dit moment bezig met onze website, die vernieuwend zal worden. Daarvoor hebben wij X-Interactive in de arm genomen. De site wordt in het voorjaar van 2018 gelanceerd. Onze jongste dochter gaat zich daar straks mee bezig houden. Ons streven is: als je het doet, moet je het goed doen!”

 1. Ben je met je winkel actief op Facebook, Twitter en/of Instagram?

Harrie: “ja, Facebook en sinds kort ook Instagram. Onze medewerkster Herma houdt de Facebook pagina van de winkel bij. Instagram is nu misschien nog niet zo geschikt voor onze doelgroep, maar heeft wel de toekomst. Instagram heeft veel mogelijkheden commercieel gezien. Onze jongste dochter is een training aan het ontwikkelen voor Instagram voor winkeliers en ondernemers, zij wil daar een bedrijfje in oprichten.”

 1. Ben je persoonlijk actief op sociale media? Zo ja, waarom?

Monique: “ja, Harrie wel. Ik zelf minder, het is niet zo mijn ding, maar moet eigenlijk wel. We hebben wel allebei een eigen persoonlijke Facebook pagina, daarbij proberen we zakelijk en privé gescheiden te houden.”

 1. Wat doe je als je een vrije dag hebt?

Samen: lezen, ontspannen, wandelen in het bos, maar toch ook rondkijken bij andere winkels. Harrie’s hobby is tafeltennissen bij NATTC in Nieuw-Amsterdam.

 1. Waar ben je het meest trots op?

Samen: op onze 2 dochters, Marleen van 32 en Kim van 30. Zij zitten ook allebei in de kleding. Marleen heeft de ‘AMFI’ gedaan, zij is landenmanager bij het merk Saint Tropez, een leuk merk dat ook bij ons in de winkel ligt. Kim, de jongste, heeft haar rechtenstudie in Leiden bijna afgerond en heeft daarvoor de tweetalige VWO gedaan. Zij werkt 4 dagen per week als accountmanager voor het merk Saint Tropez.

 1. Waar heb je een hekel aan?

Monique: “eten koken, haha.”

Harrie: “oneerlijke mensen, schijnheiligheid.”

 1. Waar word je blij van?

Monique: “van blije en gelukkige mensen en van de zon.”

Harrie: “als alles gewoon goed gaat, dat iedereen gezond is en de kinderen gelukkig zijn. Muziek. En dat ik mijn ouders allebei nog heb!”

 1. Hoe ziet je ideale vakantie eruit?

Samen: uitrusten, lezen. Favoriet bij ons is Ibiza, daar zijn we al heel vaak geweest. We doen op vakantie niks, behalve lekker eten met een wijntje erbij. De vakantie is wel luxe, we zijn geen camping types.

 1. Wat ik belangrijk in het leven vind is…

Samen: gezondheid, dik op 1! Familie en vrienden. Sociaal en open te zijn voor andere mensen. De betrokkenheid en interesse is hier veel beter dan in het westen.

 1. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen?

Monique: stewardess, dat reizen leek me altijd fantastisch.

Harrie: dierenarts, ik heb ook altijd gedacht dat ik dat zou worden. Ik ben altijd gek op dieren geweest, van jongs af aan.

 1. Muziek? Welke?

Monique: “heel divers. Ik ben niet echt opgevoed met muziek van huis uit. We luisterden naar Toon Hermans of Wim Sonneveld.”

Harrie: “Ik hield vroeger erg van de Cats. Maar eigenlijk houd ik vooral van Dance muziek, ik was tot voor kort trouw bezoeker van bijvoorbeeld Mysteryland en Sensation White. Ik ging er altijd met mijn broers of vrienden heen, geweldig! Ik heb vroeger een paar jaar gedraaid bij Arizona en Skopje, daar hebben wij elkaar ontmoet trouwens! Tegenwoordig vind ik Nederlandstalig ook echt mooi, zoals Jannes of Frans Duijts.”

 1. Het volgende interview zal zijn met Peter Foorthuis, omschrijf hem eens op een positieve manier.

Harrie: Peter is een fijne, aardige vent, altijd positief. Hij doet ongelooflijk veel voor de ondernemersvereniging. Hij heeft een enorme drive. Bij Peter is het glas altijd halfvol.