Interview met Gerda Heine

Gerda Heine, eigenaresse van Woonsfeer Heine aan de Doorndistel 16.

  1. Kom je uit Klazienaveen? Nee, ik kom uit Assen. Toen ik 2,5 jaar oud was, zijn wij naar Zuidbarge verhuisd. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden vroeger restaurant/café/bar/slijterij Meppelink, tegenwoordig bekend als De Gasterij Zuidbarge.
  2. Wie is Gerda Heine? Altijd aan het werk, een workaholic. Ik kan moeilijk stil zitten. Eerlijk, zorgzaam. Geduldig met oudere klanten of klanten met lastige wensen.
  3. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd? Dat was van oudsher al zo. De winkel is begonnen door mijn schoonouders in 1961, aan de Langestraat. Het zat toen in het pand waar Colors@Home Wendy’s jarenlang heeft gezeten. Aanvankelijk werden er levensmiddelen verkocht en daarna kwamen er stoffering en meubelen bij. Ik werkte als kraamverzorgster en heb deze baan 26 jaar geleden opgezegd om te zien of ik de winkel leuk zou vinden. Ik heb het zelfs nog kort gecombineerd, maar als snel besloten om daarmee te stoppen.
  4. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen? Persoonlijke benadering naar de klanten. Alles is er. Gratis parkeren. Ondernemers en personeel verwijst de klant door naar elkaar in plaats van naar internet, zodat de aankoop in het dorp blijft.
  5. Waar ligt de kracht van jouw winkel? Woonsfeer Heine is een winkel waar aandacht écht voorop staat. Groot assortiment, alles behalve bedden. Geen 9 tot 5 mentaliteit. De klant kan eventueel ’s avonds op afspraak komen of wij komen bij de klant thuis. De klant helpen van A tot Z. De perfecte combinatie met Decokay van onze zoon Maurice.
  6. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche? Ontzorgen, de klant alles uit handen nemen, dat willen mensen tegenwoordig graag. Op het gebied van inrichting zien we dat er trends zijn zonder middenweg, het is of strak of heel landelijk. Qua vloeren is er veel veranderd, door de opkomst van PVC en beton.
  7. Ben je met je winkel actief op Facebook, Twitter en/of Instagram? Ja, op Facebook en sinds kort ook Instagram. Het is een belangrijke manier geworden om de klant te bereiken. Wij zijn er nog niet heel actief mee, maar daar gaan we meer mee doen. Ons team wordt uitgebreid met een jonge medewerker, die dit gaat oppakken.
  8. Ben je persoonlijk actief op sociale media? Ja, op Instagram. Wel echt voor prive trouwens. Ik vind het leuk om dingetjes van vrienden en familie te zien en te volgen.
  9. Wat doe je als je een vrije dag hebt? Thuis wat aanrommelen, lekker in de tuin bezig zijn. Dagje sauna, daar houden we allebei wel van. Eigenlijk doen wij op zondag wat anderen op zaterdag doen. Maar vaak is er ook beurs op onze vrije dag en wordt de vrije tijd weer werktijd.
  10. Waar ben je het meest trots op? Dat we dit toch wel bereikt hebben, zakelijk gezien. Ontwikkeling van een hele klassieke winkel naar een modern pand. Ik ben ook heel trots op onze zoon Maurice, die op 18 jarige leeftijd voor zichzelf begon en nu Decokay heeft.
  11. Waar heb je een hekel aan? Oneerlijke mensen, mensen die zich anders voor doen dan ze zijn.
  12. Waar word je blij van? Als een klant gewoon tevreden de winkel verlaat. Als alles er weer tip top uitziet, binnen en buiten. Of dat je een complimentje krijgt van een klant.
  13. Hoe ziet je ideale vakantie eruit? Zon, zee en een boekje lezen. Daar gun ik mij nooit tijd voor, maar op vakantie wel. De afgelopen vakantie heb ik vier boeken uitgelezen, heerlijk en belangrijk.
  14. Wat ik belangrijk in het leven vind is, dat ik iets kan betekenen voor andere mensen. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Omzien naar elkaar. Iets doen voor de medemens, niet altijd met jezelf bezig zijn. Daar maak ik ook echt tijd voor vrij.
  15. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen? Iets met mensen, misschien wel in de zorg. Vooral iets waar ik mensen kan helpen, dat kan best van alles zijn. Ook wel een winkel, maar dan in een andere branche.
  16. Muziek? Ja, maar heel wisselend. Ik vind heel veel muzieksoorten wel mooi. Robbie Williams, Helene Fischer, Candy Dulfer, Guus Meeuwis. Het ligt aan de situatie of aan waar je bent. Ik ben bijvoorbeeld naar de Ladies of Soul geweest, vooral voor Candy Dulfer. Echt knap hoe zij die saxofoon bespeelt.
  17. Het volgende interview zal zijn met Ronald de Heus van Reddy Keukens, omschrijf hem eens op een positieve manier. Ronald is een eerlijke, stipte ondernemer, die nog maar sinds kort in Klazienaveen zit. Hij heeft bij ons een keuken geplaatst. Ik heb hem leren kennen als een keurige man, iemand van stiptheid en een eerlijk advies. Tijd is tijd.